Haaste,  Harjoite

Diabetesrauhanjulistus

Jouluaattona julistetaan joulurauha, jonka tarkoituksena on muistuttaa joulurauhan alkamisesta ja sopuisasta sekä rauhallisesta joulun vietosta lähimmäisten kanssa. Rauha on vastakohta ristiriidoille ja vihanpidolle. Se on ymmärrystä, kunnioitusta ja vuoropuhelua. Olisitko halukas lähtemään tähän vuoropuheluun diabeteksesi kanssa?

Kuva: Pixabay

Olen tänä syksynä kirjoittanut siitä, miten merkityksellistä on se, millainen suhde diabeetikolla on omaan diabetekseensa (ja itseensä). Diabetekseen voi liittyä hyvin monenlaisia kokemuksia ja jokaisen kokemus sairaudestaan onkin omanlaisensa. Samalla, kun toisella elämä diabeteksen kanssa menee siinä sivussa ilman suurempia ongelmia, voi joku toinen käydä todellista tahtojen taistelua oman sairautensa kanssa. On aivan luonnollista, että oma suhde diabetekseen voi vaihdella ajan kuluessa ja kuvautua erilaisena eri ikäkausina, eri elämäntilanteissa ja eri päivinä. Kaikkiin suhteisiin kuuluvatkin omat hyvät ja huonot päivänsä.

Kaikki tämä voi aikaansaada sen, että diabetes tuntuukin joulupöydän kutsumattomalle vieraalle.

Joulu on hyvin herkkää aikaa ja siihen voi liittyä monenlaisia merkityksiä, iloisista muistoista ja odotuksesta, myös toisenlaisiin kokemuksiin. Joulun pyhät tuovat mukanaan vaihtelua arjen keskelle ja usein myös tavallisuudesta poikkeavia ruokailutilanteita, mikä voi nostaa esille ruokailuun liittyviä ahdistuksia esimerkiksi niillä diabeetikoilla, joiden suhde syömiseen, verensokereihin ja insuliineihin on kovin ristiriitainen tai hankala. Diabeteksen hoito ja verensokerivaihtelut, kun liittyvät osaltaan myös ruokailutilanteisiin, joissa hiilihydraattien laskeminen on yksi oleellinen osa omahoitoa. Työssäni kohtaan toisinaan sellaisia diabeetikoita, joille jatkuva hoitaminen on kuormittavaa tai verensokerivaihtelut ahdistavia. Joskus tuo ahdistus kulminoituu nimenomaan ruokailutilanteisiin ja ahdistuksentunteita säädellään ruokailun ja verensokerien kautta.

Diabeetikon suhde syömiseen ja ruokaan voi vaihdella aivan samalla tavoin, kuin se vaihtelee ei diabetesta sairastavillakin. Joillekin juhlapyhien mukanaan tuomat muutokset totuttuun omahoidon rytmiin yhdessä hiilihydraattipitoisten ruokien kanssa voikin lisätä ahdistusta jouluna. Voi myös olla, että diabeetikko itse on sinut oman diabeteksensa ja herkutteluiden kanssa, mutta ympäristö ei osaakaan tietämättömyyttään tai huolestuneisuuttaan suhtautua diabeetikon herkutteluun asiallisesti. Diabetes kun ei varsinaisesti estä herkuttelua ja kohtuullisuutta kun suositellaan joulupöytään ihan jokaiselle terveydentilasta riippumatta. Kaikki tämä voi aikaansaada sen, että diabetes tuntuukin joulupöydän kutsumattomalle vieraalle, vaikka se ei todellisuudessa estäisikään diabeetikkoa nauttimasta joulupöydän antimista siinä missä muutkin.

Kuva: Pixabay

Harjoitus: Diabetesrauhanjulistus

Kuulostele hetki sitä, miten juuri tänään koet oman kehosi ja diabeteksen. Miltä joulu sinusta tuntuu? Aiheuttaako diabetes pyhien aikaan enemmän päänvaivaa, vai sujuuko hoitaminen siinä, missä muulloinkin? Muuttuuko suhteesi diabetekseen siitä riippuen, onko pyhä vai arki, syökö herkkuja vai ei? Jos suhteesi diabetekseen tuntuu ristiriitaiselta ja juhlapyhien herkuttelut ahdistavat, ota pieni aikalisä ja pohdi miksi näin on. Kuulostele sitä, mihin sävyyn ajattelet diabetestasi, itseäsi ja kehoasi. Älä yritä muuttaa havaitsemiasi ajatuksia tai tunteita, vaan anna niiden tulla ja mennä. Mitä havaitset?

Kokeile pystyisitkö kuvittelemaan diabeteksen itsestäsi erilliseksi osaksi, ikään kuin henkilöksi, joka asuu sisälläsi. Lähde puhumaan sille myötätuntoisesti, hyväksyvästi ja ymmärtävästi. Jos suhteesi diabetekseen on kovin ristiriitainen, kokeile onnistuisitko solmimaan sen kanssa joulurauhan. Kerro diabeteksellesi, mitä arvostat hänessä ja kuvaile asioita, joiden kautta se on kenties auttanut sinua elämässäsi. Kuvaile asioita, joita olet ehkä oppinut siltä. Voit kertoa diabetekselle myös siitä, miten koet sen vaatimukset? Miltä tuntuu huolehtia siitä ja millaisia vaiheita teillä on ollut. Voit esittää diabetekselle toivomuksia alkavaa joulunviettoa ajatellen. Voit tehdä sopimuksia, joiden myötä te molemmat voitte nauttia joulusta ilman, että kumpikaan tulee sivuutetuksi. Mitä toivoisit diabetekselta? Mitä toisaalta itse voisit antaa sille? Löydättekö kompromissia, joka olisi riittävän hyvä teille molemmille?

Kuva: Pixabay

Tuntuuko vaikealta? Se ei haittaa, tämänkaltaisen harjoitteen kokeileminen voi viedä aikaa ja vaatia useamman kokeilukerran, ennen kuin se lähtee sujumaan. Oman sisäisen puheen havainnointi ja siinä ilmenevien erilaisten sävyjen kuunteleminen on kuitenkin tärkeä askel kohti myötätuntoista suhdetta itseä ja tässä tapauksessa myös diabetesta kohtaan.

Laadi äskeisen mielikuvaharjoituksen pohjalta oma diabetesrauhanjulistuksesi. Voit halutessasi kirjoittaa sen paperille, vaikkapa kirjeen muotoon ja aloittaa sen sanoilla “Rakas Diabetes,…” . Mitä sinun diabetesrauhanjulistukseen kuuluu? Halutessasi voit jakaa oman julistuksesi Instagramissa #diabetesrauhanjulistus.

______________________________________________________________________________

Inspiraatiota tähän kirjoitukseen tarjosi…

…psykologi Katarina Meskasen työ myötätuntoisen kehosuhteen ja joustavan ruokasuhteen puolestapuhujana.

Meskanen on mm. syömisen psykologiaan ja kehosuhteeseen erikoistunut psykologi, joka työskentelee mm. niiden ihmisten kanssa, jotka kamppailevat esimerkiksi syömisen ja kehonkuvansa kanssa. Meskanen on muutamankin aivan viimeaikoina ilmestyneen syömisen ja kehosuhteen psyologiaa käsittelevän teoksen takana, joihin kannattaa tutustua, mikäli oma suhde kehoon ja syömiseen tuntuu hankalalle. Meskanen kirjoittaa myös blogia, jonka vuodentakaisesta kirjoituksesta löytyy ohjeita siihen, miten joulusyömisiä stressaava voi selviytyä pyhien yli. Vaikka Meskasen ohjeissa viitataankin syömishäiriöihin, pätevät hänen ohjeensa ihan kaikille ihmisille sairauksiin ja kehoon katsomatta. Meskasen myötätuntoinen ja joustava lähestymistapa soveltuukin erinomaisesti myös diabeteksen maailmaan. Vaikka diabeetikolla ei välttämättä olisikaan varsinaisia syömiseen liittyviä ongelmia, voi diabetes joidenkin kohdalla kasvattaa ruokailuun liittyvää kontrollia suhteettoman suureksi. Diabetes on vaativa sairaus, joka voi ruokkia myös vaativaa suhtautumista itseä, omaa kehoa ja diabeteksen hoitoakin kohtaan.

Lukuvinkkejä:

  • Meskanen, K. & Strengell, H. (2019) Rakas Keho.
  • Meskanen, K. (2018) Pysäytä tunnesyöminen.

Diabetesrauhaa ja Hyvää Joulua!

Toivotaa Jenni / Diabetes Mielessä

Psykologi, diabeetikoiden psykologi, ryhmänohjaaja, kouluttaja ja aloitteleva bloggaaja, joka on työotteeltaan integratiivinen, erilaisia lähestymistapoja ja työmenetelmiä yhdistelevä. Erityisinä kiinnostuksenkohteina tällä hetkellä ovat tutkiva työote, kehityspsykologia sekä kirjallisuusterapeuttiset harjoitteet.

Leave a Reply