Kirjoittajalta
Olen Jenni Salonranta, psykologi Etelä-Pohjanmaalta. Tapaan työssäni päivittäin diabeetikoita, heidän läheisiään sekä diabeteksen parissa työskenteleviä terveydenhuoltoalan ammattilaisia. Yksilövastaanottojen lisäksi intohimoni on vaikuttaa psykologina myös kouluttajan ja ryhmänvetäjän rooleista käsin. Bloggaajana olen vielä melko tuore tapaus, mutta pöytälaatikkokirjoittajana minulla on jo pidempi historia. En voi vastustaa kynää ja tyhjää paperia!
Sanojen avulla yksin koettu voi tulla yhdessä jaetuksi.
Työssäni olen vahvasti tekemisissä niin puhutun kuin kirjoitetun kielen kanssa. Päivittäin saan hämmästyä siitä voimasta, mikä sanoilla on meihin ihmisiin. Yllätyksekseni olen havainnut, että useimmiten asiakkaiden kasvu- ja muutostarinoiden takana onkin keskusteluiden myötä laajentunut itsetuntemus ja lisääntynyt kyky sanoittaa omia kokemuksiaan. Omaa kokemusta, ajatuksia ja tunteita kuvaavien sanojen ja kuvien löytäminen usein näyttääkin vähentävän monien asioiden ahdistavuutta. Asioista puhuminen tai kirjoittaminen luo sanojen kautta siltaa toista ihmistä kohti. Tällöin sanojen avulla yksin koettu voi tulla yhdessä jaetuksi.
Uskon psykologina vahvasti siihen, että turvallisten ihmissuhteiden ohella, nimenomaan omista ajatuksista, tunteista ja kokemuksista tietoiseksi tuleminen sekä kyky asioiden sanoittamiseen ovat parhaita muutoksen, kasvun ja motivaation lähteitä. Tämä on perusta, jonka varaan omannäköinen hyvä elämä ja myös tasapainoinen suhde diabetekseen voivat rakentua. Kun perusta on rakennettu, voidaan lähteä miettimään myös konkreettisia keinoja tilanteitten ratkaisemiseksi.
Psykologina voin kasvotusten työssäni tavoittaa vain murto-osan niistä ihmisistä, jotka saattaisivat hyötyä oman tilanteensa äärelle hidastamisesta. Diabetesta sairastavilla on hyvin vaihtelevat mahdollisuudet tavata psykologia keskustellakseen itsestään, elämästään ja sairaudestaan. Myös diabeetikoiden kanssa työskentelevät ammattilaiset tekevät vaativaa psykologista vaikuttamistyötä, tukien potilaidensa motivaatiota ja jaksamista vaativan sairauden kanssa.
Toivon, että tämän blogini kautta tavoitan juuri ne ihmiset, jotka haluavat lähteä tutkimusmatkalle itseensä, oppia lisää psykologiasta ja siitä, miten diabeetikon mieli ja keho vaikuttavat toinen toisiinsa. Toivon, että voin ennen kaikkea tuoda teille tämän blogin tekstien muodossa lisää sanoja, joitten kautta hahmottaa omia kokemuksia sekä sitä, millä tavoin diabetes on mielessä. Lue lisää blogin tavoitteista ja sisällöstä täältä. Muista myös liittyä Diabetes Mielessä-blogin postituslistalle, ja saat lukea blogin tuoreimmat jutut ensimmäisten joukossa.
Seuraa blogia myös Instagramissa ja Facebookissa.
Tarjoan psykologipalveluita mm. diabeetikoille. Palveluistani voit lukea lisää kotisivuiltani www.psykologilla.fi. Sieltä löydät myös toisen blogini “Psykologin kynästä“, joka kannattaa ottaa seurantaan, jos haluat lukea laajemminkin psykologisista aiheista ja työstäni ihmeellisen ihmismielen maailmassa. Minulla on nyt myös LinkedIn -profiili.
Toivotan Sinulle ajatuksia herättäviä lukuhetkiä blogini parissa! Lämpimin terveisin, Jenni
info(at)diabetesmielessa.fi